inspirerend studielandschap
projectinterieur faculteit TNW
Looptijd2018 – 2020
LocatieEnschede
OpdrachtgeverUniversiteit Twente
Omvang2000 m
Twee faculteiten en drie studieverenigingen van de Universiteit Twente verhuizen naar de tweede verdieping van het bestaande Carré-gebouw. Het interieur moet worden gereorganiseerd om aan hun eisen te voldoen. De faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) en de faculteit Electrotechniek Wiskunde en Informatica (EWI) hebben behoefte aan meer ruimte om te studeren, te werken en te ontmoeten; een inspirerend studielandschap.
oude indeling
nieuwe indeling
Het gebouw bestaat uit 5 verdiepingen en ligt rondom een binnenplaats. De bestaande structuur van het interieur bestaat voornamelijk uit blinde lange gangen met aangrenzend kantoorruimtes, laboratoria en onderwijsruimten. Door een slimme opzet van de installaties en een extra hoog plafond is het gebouw zeer flexibel.


Het idee is om de rigide structuur van de bestaande gangen te doorbreken en open gebieden te creëren om een gevoel van verrassing en inspiratie te geven voor zowel studenten als werknemers om te werken, te studeren en elkaar te ontmoeten. Door de verdieping efficiënt in te richten en te materialiseren maken wij een gezonde en duurzame werkomgeving.
Om deze reden herbergt een groot deel van het vloeroppervlak een open landschap van verschillende studieplekken. Aan de ene zijde is het studielandschap rustig en meer intiem (het paviljoen) met een toevoeging van een bibliotheek die tevens dienst kan doen als een podium. Aan de andere zijde is het dynamischer en flexibeler met losse meubels die studenten vrij kunnen verplaatsen naargelang hun behoeften. Deze ruimte is ten beschikking van de faculteit TNW en haar drie studieverenigingen.


De medewerkers van EWI krijgen een ander open deel tot hun beschikking voor ontmoeten en werken, waar zij tevens kleine lezingen kunnen organiseren.

De materialen zijn geselecteerd op basis van duurzame criteria zoals het hergebruik van afvalstoffen, hergebruik van plastic afval, natuurlijke stoffen, minder aanwezigheid van chemicaliën en lijmen en producten op biobasis. We kiezen bamboe als het belangrijkste materiaal voor het project vanwege haar duurzame karakter. Ook hebben wij de bestaande verlichting, in een nieuwe configuratie, hergebruikt.

