Woonhuis Heerlen

Een woonhuis, ontworpen voor een manager in de zorg. De opdrachtgever gaf te kennen, het huis te zien als een tussentijds verblijf, langs zijn levensweg. Zijn huis behoeft zowel privé, als zakelijk te zijn. Deze  vermenging, zowel als de tijdelijkheid vormen de inspiratie voor het ontwerp.
De woning volgt het kenmerk van een verzameling woonhuizen in de wijk, die louter en alleen naar zichzelf verwijzen. Vrijstaand op een kavel, terugliggend ten opzichte van de ontsluitingsweg. Het huis bestaat uit een zwart volume, dat wordt doorsneden door het toegangspad, die een volledig transparante sleuf in het volume maakt. In deze sleuf zijn gevel en vloeren zijn geheel van glas, hetgeen binnen buiten maakt. De zijwanden zijn over de gehele hoogte bekleed met verzinkt stalen platen. Het karakter is abstract en utilitair. Alleen de bewoner weet de openingen in de wand te vinden. Deze zijn uitgevoerd als taatsdeuren, zonder scharnieren of greep. De openhaard ligt direct aan het trottoir. Op het ene moment vergeten langs het pad, op het andere moment deze zone betrekkend bij de woonkamer.



locatie
Heerlen

opdrachtgever
particulier

doorlooptijd
1988 - 1990

omvang opdracht
Volledige ontwerpopdracht

omvang in mē bvo
258m²

team
Piet Grouls, Max van Beers

bouwbudget / bouwkosten
€ 165.000



aanmelden