Woongebouw Walenburgerweg

Het voormalig kantoorgebouw van de Raad van Arbeid uit de jaren dertig (gemeentelijk monument) heeft een tweede leven gekregen door herbestemming. Achter de oorspronkelijke gevel en hoofdentree is het kantoorgebouw getransformeerd tot woongebouw met 73 woningen voor starters op de woningmarkt. De ingrepen concentreren zich langs de centrale hal, met loketten en houten wachtbanken, die zelf ongewijzigd is gebleven en gebruikt wordt als expositieruimte. Achter de voormalige loketten zijn atelierwoningen gesitueerd, de houten wachtbanken fungeren als ontmoetingsplekken voor bewoners. Haaks op de centrale hal zijn in een aangrenzend bouwdeel twee patio’s gemaakt die, naast de bestaande raamopeningen, voor extra daglichttoetreding in de centrale hal zorgen. Daarnaast dienen ze als buitenruimte voor de aan weerszijde van de patio’s gelegen woningen. Op de eerste en tweede verdieping, boven de centrale hal, zijn volumes met extra woonruimte toegevoegd. In de hal is het onderscheid tussen jaren 30 architectuur en hedendaagse toevoeging manifest gemaakt door het materiaalgebruik en detaillering.



locatie
Walenburgerweg Rotterdam

opdrachtgever
Estrade projecten, Vestia Rotterdam

doorlooptijd
2004 - 2007

omvang opdracht
voleldige ontwerpopdracht, incl. bouwbegeleiding

omvang in mē bvo
6.200 m²

team
Piet Grouls, Joly van de Moosdijk, Marc Mattheijer, Jean-Paul Suvaal, Peter van der Eem

adviseurs
Halmos Adviseurs, Den Haag (installaties)
Aronsohn, Rotterdam (constructies)
Peutz, Zoetermeer (bouwfysica)

bouwbudget / bouwkosten
€ 3.500.000



aanmelden