Studentenvillas

De gemeente Zoetermeer wil het stadscentrum doorontwikkelen tot een sfeervolle, bruisende en veilige binnenstad. Een belangrijke opgave daarbij is plekken die hun functie verliezen, verouderd zijn of een extensief grondgebruik kennen te transformeren tot intensief gebruikte locaties. Programmatische verdichting, behoud van de bestaande groene context en zicht op de entree van het winkelcentrum vormen het leidmotief voor het ontwerp. Het ontwerp behelst twee alzijdige woongebouwen met 82 zelfstandige appartementen voor studenten of starters, verdeeld over 7 lagen. De bouwstructuur maakt ook grotere woontypen in de toekomst mogelijk. Door de twee percelen in hun geheel een meter op te tillen wordt de kwaliteit van de collectieve tuin vergroot en de gebouwen in hun context ingebed. Een meanderend entreepad verzonken in de plint markeert op een vanzelfsprekende manier de entree van de twee stadsvilla’s aan de straat. De tuinmuur maakt integraal onderdeel uit van het ontwerp. De generieke woongebouwen hebben ieder een specifieke plint geënt op de context. De repeterende gevelopeningen met hun diepe negge, openslaande deuren en een Frans balkon accentueren het robuuste karakter van de twee woongebouwen.



locatie
Zoetermeer

opdrachtgever
Giesbers Speciale Projecten

doorlooptijd
05-2013 - heden

omvang opdracht
schetsontwerp

omvang in mē bvo
2x 3500m²

team
Peter Vermeulen, Piet Grouls, Martijn van der Ban, Joyce de Grauw, Romke de Haan, Wesley Leeman, Klaas van der Molen, Bertus van Woerden



aanmelden