KWR Watercycle Research Institute

Langs de Groningenhaven in Nieuwegein is de nieuwbouw voor KWR Watercycle Research Institute gepland. Het nieuwe KWR neemt de centrale positie in het landschap over, die ooit aan de boerderij Mariahoeve was toebedeeld. In de nieuwbouw is het programma (laboratoria en kantoren) rond een kloppend hart georganiseerd, de centrale ontmoetingsruimte en grote proefhal die de activiteiten van KWR representeert. Net als in het instituut staat in de watercyclus centraal in het architectonisch ontwerp. De watercyclus is zichtbaar gemaakt in de architectuur en uitgebuit als duurzame energiebron. Opgevangen regenwater, gebufferd in het groene dak, stroomt langzaam langs de buitengevels van de gevels van de patio naar beneden in een bassin. Het water draagt bij aan de koeling van het gebouw. Materialen zijn gekozen op basis van de levensduur van de verschillende bouwelementen.



locatie
Nieuwegein

opdrachtgever
KWR Watercycle Research Institute

doorlooptijd
2011

omvang opdracht
competitie

omvang in mē bvo
6.000 m2 laboratoria en kantoren

team
Martijn van den Ban, Joyce de Grauw, Romke de Haan, Soo Kim, Wesley Leeman, Klaas van der Molen, Ruben Sannen, Peter Vermeulen

adviseurs
Atelier Loos van Vliet (landschapsarchitect)



aanmelden