De Nieuwe Maas

‘De Maas’ in Rotterdam is een spiegelend kantoorgebouw uit 1989. De ligging aan de Maas maakt het tot een uitgelezen locatie voor Rijkswaterstaat. Door inpassing van vides, vervanging van de gevel en herinrichting wordt dit deze toren getransformeerd tot ‘De Nieuwe Maas’, een icoon van duurzaamheid. De vides zorgen voor een goede interne communicatie en veel daglichttoetreding. Ze verspringen door het gebouw en verbinden iedere kantoorverdieping met een onder en boven liggende verdieping. In enkele vides is een trap geplaatst, waardoor een route door het gebouw ontstaat. Om het energiegebruik in het bestaande kantoorgebouw terug te dringen is de oude gevel vervangen door een gevel met hogere isolatiewaarden. Ter plaatse van de vides is hier nog een tweede huidgevel aan toegevoegd om te voorkomen dat deze ruimten op zomerse dagen te warm worden. De nieuwe gevel, het vernieuwde installatiesysteem en hergebruik van de bestaande constructie resulteerde samen in een hoge Greencalc score van maar liefst 200.



locatie
Boompjes, Rotterdam

opdrachtgever
ING Real Estate

doorlooptijd
2009

omvang opdracht
VO

omvang in mē bvo
18.336 m2

team
Piet Grouls, Peter Vermeulen, Max van Steen, René Souverijn, Lotte Zaaijer

adviseurs
DGMR (adviseur bouwfysica)
Halmos (adviseur installaties)



aanmelden