Horstcomplex renovatie

Het Horstcomplex is in 1964 door architecten van Mourik ontworpen als faculteitsgebouw voor de faculteit Werktuigbouwkunde op de campus van de Universiteit Twente. Het oorspronkelijke complex bestaat uit een toren, een ring met daaraan vier proefhallen die als satellieten in het landschap liggen. De architectuur presenteert zich als ‘machine in het landschap’, zakelijk en transparant. Tussen 1998 en 2010 is het gehele Horstcomplex door architecten van Mourik gerenoveerd, aangepast en uitgebreid. Er zijn nieuwe functies gevonden voor de diverse ruimtes, die aansluiten bij het moderne onderwijs: de tekenzalen zijn hergebruikt als projectruimtes en de voormalige proefhallen als onderwijsruimten, technische werkruimten en diverse laboratoria (fysisch, biomedisch ML I-II, virtueel). De gevels en installatietechniek zijn aangepast aan de comfort- en energetische eisen van deze tijd. De inbouw is vervangen door een demontabel systeem dat verschillende indelingen in de onderwijs- kantoor- en laboratoriumruimten mogelijk maakt. Op de renovatie van het Horstcomplex volgde de nieuwbouw Meander die als vijfde satelliet aan de ring is toegevoegd.

nieuwbouw Meander
Pyrolyse WKK



locatie
campus Universiteit Twente

opdrachtgever
Universiteit Twente (Vastgoed Groep Drienerlo)

doorlooptijd
1998 - 2006

omvang opdracht
volledige ontwerpopdracht

omvang in mē bvo
47.900 m² (waarvan ingrijpende renovaties 32.000 m²)

team
Peter Vermeulen, Ger.L.S. van Leeuwen, Peter Carstens, Arno de Vries, Marc Mattheijer, Romke de Haan, Rogier Krullaars, Max van Steen, Marco Allertz, Leo Klaassen

adviseurs
Aronsohn Rotterdam (constructies)
Wiecherink Enschede (installaties)
Peutz zoetermeer (bouwfysica)
Rienks, Breda (ondersteuning bouwmanagement)

bouwbudget / bouwkosten
€ 45.603.000



aanmelden