cellencomplex Meer en Vaart

Het korps Politie Amsterdam- Amstelland brengt arrestanten onder in drie centrale cellencomplexen, zodat goede, efficiënte en veilige zorg geboden kan worden. In het ontwerp voor Meer en Vaart, één van de cellencomplexen, staat het contrast tussen geslotenheid en expressie centraal. Dit is tot in het detail doorgevoerd. Het gebouw heeft net als een gevangenis een doos-in-doos opzet: de buitengevel staat los van de cellen. De buitengevel bestaat uit geschilderde (hoogglans diepblauwe kleur) betonelementen met een tranenplaatmotief. De blauwe gevel wordt onderbroken door ramen met tralies van ijle rvs louvres. In arrestantencellen (in Meer en Vaart zijn claustrofobie-, observatie- en gezinscellen) is contact met de buitenwereld niet toegestaan. De louvres bieden de gevangene daarom contact met de weersomstandigheden, maar ontnemen hem het uitzicht op de omgeving. Ook vanuit de luchtplaatsen, tevens de lichthoven, is alleen het dak open. De patio’s zijn omgeven door gesloten wanden van schoonbeton en zijn hierdoor de meest sprankelende en tegelijk de meest ongenaakbare elementen in het gebouw. De cellen zelf zijn opgebouwd uit prefab betonnen wanden met dak. Iedere cel heeft een zogenaamde technozuil met informatie, spelletjes en media. Het interieur wordt bepaald door logistiek en beveiliging.

Bouw



locatie
Amsterdam, Osdorp

opdrachtgever
Politie Amsterdam-Amstelland

doorlooptijd
1998 - 2001

omvang opdracht
volledige ontwerpopdracht

omvang in mē bvo
2.200 m²

team
Piet Grouls, Marc Mattheijer

adviseurs
Aronsohn Rotterdam (constructies)
Ebatech Amsterdam (installaties)

bouwbudget / bouwkosten
€ 3.900.000



aanmelden


gerelateerde projecten