cellencomplex en drugshulpvoorziening Flierbosdreef

Cellencomplex Flierbosdreef voor de politie Amsterdam- Amstelland staat op een prominente plek in de Amsterdamse Bijlmermeer, ligt aan de voet van het talud van de Flierbosdreef en aan een watergang. Het gesloten cellencomplex, met een gevel van lichtblauwgrijs gekleurde roosters, is drie lagen opgetild en rust op een tweedelige plint. Aan de kant van de dreef is een rechthoekig bouwdeel met de frontoffice functies (ontvangst, bussluis, verhoorkamers, kantoren, personeelsruimten) van het cellencomplex, aan de watergang ligt een afgerond bouwdeel met geïntegreerde drugshulpvoorzieningen voor de GGD. De twee bouwdelen zijn met de hellende parkeervlakken en de afrit ontworpen als een landschappelijke sokkel in bruine baksteen. Zoals het cellenblok met zijn lichte blauwgrijze kleur oplost in de lucht, zo gaan de bouwvolumes in de plint op in het talud van de verhoogde dreef. In het project ligt het accent op logistiek, veiligheid en aandacht voor de cliënt. De architectuur van het gebouw balanceert, zowel in de context als naar de binnenwereld, tussen een gevoelige bemiddeling en stevige confrontatie en reflecteert daarmee de keiharde en uiterst broze identiteit van de cliënten in het gebouw.

de Architect



locatie
Amsterdam Zuidoost, aan de Flierbosdreef

opdrachtgever
Politie Amsterdam-Amstelland en GG&GD van Amsterdam

doorlooptijd
2000 - 2004

omvang opdracht
volledige ontwerpopdracht

omvang in mē bvo
7600 m²

team
Arno de Vries, Marc Mattheijer, Rogier Krullaars, Jean Paul Suvaal

adviseurs
Aronsohn Rotterdam (constructies)
Ebatech Amsterdam (installaties)

bouwbudget / bouwkosten
€ 13.000.000



aanmelden


gerelateerde projecten