Am Hang

De campus van de Bergische Universitaet Wuppertal ligt tussen twee heuvelruggen aan de rand van Wuppertal. Op één van beide hellingen is het nieuwe onderwijsgebouw voor de studierichtingen biologie, chemie, werktuigbouwkunde, veiligheidstechniek gepland. De basisvorm en gevelcompositie komen voort uit een constructief raster met een stramienmaat waarbinnen functie uitwisseling mogelijk is. Uit de basisvorm is boven de helling een landschappelijke snede en in het hart een binnenhof gehaald. Doordat het gebouw over de helling helt ontstaat ruimte voor een voetpad die de campus en sporthal verbindt. Het binnenhof zorgt voor daglichttoetreding in de onderwijs- en kantoorruimten die aan het binnenhof zijn gesitueerd. De laboratoria liggen aan de buitengevel. Het binnenhof wordt gekruist door een schijf met de verticale ontsluiting. Samen met de daaraan gelegen entreehal en overige collectieve functies vormt dit het zwaartepunt in het gebouw. Op diverse verdiepingen zijn dubbelhoge kassen opgenomen. Vanuit deze transparante ruimten is zicht op de weidse en landschappelijke omgeving.



locatie
Wuppertal

opdrachtgever
BLB Bau- und Liegenschaftsbetrieb NRW, Niederlassung Düsseldorf, Bergische Universitaet Wuppertal

doorlooptijd
2010

omvang opdracht
competitie

omvang in m² bvo
 27.500 m²

team
Martijn van den Ban, Eva Dudek, Piet Grouls, Wesley Leeman, Klaas van der Molen i.s.m. Fischer architekten, Aachen

adviseurs
Arup, Dusseldorf (constructie)
Arup, Berlijn (advies installatietechniek)




aanmelden