Stadsgehoorzaal Leiden

De Stadsgehoorzaal Leiden neemt een strategische positie in binnen het stadsvernieuwingsplan die twee winkelgebieden in het historische centrum van Leiden met elkaar verbindt. Architecten van Mourik maakte het ontwerp voor de uitbreiding die tussen de historische Aalmarkt en cultuurtuin binnen het bouwblok ligt. De kleine zaal (350 stoelen) met bijbehorende entree, de expeditie en winkel zijn georiënteerd op de Aalmarkt. De gevel van de voormalige Aalmarktschool is herbouwd, hoewel met enige aanpassingen. Zo is de kap vergroot ten behoeve van een volumevergroting van de kleine zaal op de eerste verdieping (noodzakelijk voor de akoestiek). Daarnaast is voor de inpandige expeditie een deel van de nieuwe gevel beweegbaar gemaakt om het binnenrijden van grote opleggers mogelijk te maken. De foyers en kantoren zijn georiënteerd op de cultuurtuin. In tegenstelling tot het historische karakter van de herbouwde gevel aan de Aalmarkt heeft deze gevel een modern en transparant karakter. Door de cultuurtuin leidt een doorsteek die de winkelgebieden met elkaar verbindt. Aan beide zijden van het bouwblok is een toegang tot de Stadsgehoorzaal, één voor de grote zaal en één kleine zaal. De organisatie en routing zijn zodanig ontworpen dat beide zalen onafhankelijk van elkaar, maar ook voor festivals en congressen in samenhang met elkaar kunnen functioneren.



locatie
tussen Aalmarkt en Breestraat, Leiden

opdrachtgever
Projectmanagement bureau gemeente Leiden

doorlooptijd
2005 - 2009

omvang opdracht
architectonisch en interieurontwerp, incl. bouwbegeleiding (i.s.m. bouwmanagementbureau)

omvang in mē bvo
4.300 m²

team
Peter Vermeulen, Willem van der Burgh, Peter Cartsens, Martijn Baxmeier, Joly van de Moosdijk, Rob Wilhelmy Damsté, Eric Caspers, Rogier Krullaars, Max van Steen, Rinus Roelofsen

adviseurs
Aronsohn raadgevende ingenieurs bv (constructeur)
Halmos bv (Installatie adviseur)
Peutz bv (akoestiek)
Theateradvies bv (theater)

bouwbudget / bouwkosten
€ 7.100.000



aanmelden