Dr Anton Philipszaal

De Dr Anton Philipszaal ligt in het centrum van Den Haag, aan het Spuiplein en naast het Nederlands Danstheater (OMA). Ondanks het extreem lage budget is een zaal van topniveau gerealiseerd en een gebouw dat bijdraagt aan het culturele leven van Den Haag. Vanaf de straat is de zaal herkenbaar door de rood gepleisterde gevel met een diagonaal raster van geëmailleerde glasstrips. Direct aan het plein grenst een reflecterende, zonwerende glasgevel (structural glazing) met daarachter de hal, foyer en nevenruimten. Door de hoge reflexie lijkt deze gevel overdag, als het gebouw niet voor het publiek toegankelijk is, gesloten en weerspiegelt het de omgeving. ’s Avonds wordt de gevel transparant, verschijnt daarachter het onderste deel van de rode gevel, en wordt de levendigheid in de foyer onderdeel van het plein. Het akoestisch basisconcept van de zaal is een doosvorm die overspannen is met een ruimtelijke staalconstructie. Het verstrooiend effect werd bereikt door reliëfs in de stalen voorzetwanden. Een ‘draperie’ van kunststof rond het podium (Marte Röling) verzorgt ter plekke de benodigde geluidverstrooiing.

 Architectuur / Bouwen,  de Architect



locatie
Spuiplein, Den Haag

opdrachtgever
Stichting Muziektheater

doorlooptijd
1983 - 1987

omvang opdracht
volledige ontwerpopdracht

omvang in mē bvo
4.900 m², waaronder een muziekzaal met 1950 zitplaatsen

team
Peter Vermeulen, Ger van Leeuwen, Frits van Dongen, Peter Carstens, Joop van Blijswijk, Jos Oomen

adviseurs
Peutz Nijmegen/Den Haag (akoestiek en bouwfysica)
Aronsohn Rotterdam (constructies)
Halmos Adviseurs Den Haag (installaties)

bouwbudget / bouwkosten
€ 9.500.000



aanmelden