cultureel centrum CREA

Op het Roeterseiland in het centrum van Amsterdam is de voormalige diamantslijperij getransformeerd tot cultureel centrum voor de Universiteit van Amsterdam. Het voormalig fabriekscomplex (gemeentemonument) is deels gerenoveerd en deels vervangen door nieuwbouw. De nieuwbouw ligt achter een behouden gevel en biedt ruimte voor functies waaraan bijzondere eisen ten aanzien van geluid en ruimte worden gesteld (muziekstudio’s, theater- en muziekzaal). In de voormalige voor- en achterfabriek worden de overige functies gehuisvest (café, kantoren, ateliers, workshop- en projectruimten). Hoogtepunt in het ontwerp is de hoge vide die in het verlengde van de binnenplaats ligt. De vide fungeert als infrastructureel knooppunt waar niet alleen mensen elkaar kruisen in de entreehal, foyers, op de trappen en bruggen, maar ook luchtkanalen door de ruimte leiden. Het zichtbaar maken van de luchtbehandelinginstallatie is een beeldende referentie aan de industriële historie van het complex..

Nominatie Gouden A.A.P. 2012

Framearchitectenwebde Architect
 



locatie
Roeterseiland Amsterdam

opdrachtgever
Universiteit van Amsterdam

doorlooptijd
2007 - 2011

omvang opdracht
volledige ontwerpopdracht

omvang in mē bvo
6.000 m²

team
Joost Glissenaar, Klaas van der Molen, Paul van den Berg, Carolina Contreras, Leo Klaassen, Wesley Leeman, Pascal Tetteroo

adviseurs
Peutz Zoetermeer (bouwfysika)
HE adviseurs, Rotterdam (installatie)
PietersBouwTechniek Utrecht (constructie)

bouwbudget / bouwkosten
€ 9.000.000



aanmelden