tijdelijke huisvesting ICC Den Haag

De parkeergarage in de ‘Haagse Arc’, een groot gebouw langs de A12, is getransformeerd tot een tijdelijke huisvesting voor het ICC (International Criminal Court). De voormalige garage is verbouwd en uitgebreid met een nieuwe dakopbouw. De rechtszalen zijn op het dak gesitueerd, in een ‘doos in doos’ constructie. De parkeergarage zelf is omgevormd tot publiek gebied, met een lobby, bibliotheek, persvoorlichtingzaal en werkruimten voor journalisten. Het thema ‘beveiliging’ speelde bij dit ontwerp een cruciale rol. Vele groepen bezoekers dienen onafhankelijk van elkaar de rechtszalen te kunnen bereiken (publiek en journalisten, verdachten, beveiliging en rechters en personeel). Door middel van de zonering binnen het gebouw, planning van de logistiek en het gebruik van pasjes wordt ervoor gezorgd dat groepen elkaar niet kruisen. De tijdelijkheid (7 - 10 jaar) vroeg om een reversibele inrichting. De installaties, verwarming en verlichting zijn opgenomen in wanden, die zodanig zijn geconstrueerd en gematerialiseerd dat ze na de gebruiksperiode eenvoudig kunnen worden verwijderd.



locatie
Maanweg, Den Haag (langs spoorlijn en A12)

opdrachtgever
Ministerie van Buitenlandse Zaken, gemachtigde Rijksgebouwendienst Directie Projecten

doorlooptijd
2003 - 2006

omvang opdracht
alle ontwerpfasen

omvang in mē bvo
ca. 6.100 m², waarvan nieuwbouw 1.600 m²

team
Piet Grouls, Dave van Klaveren, Peter Carstens, Martijn Baxmeier, Joly van de Moosdijk, Willem van der Burg, Nick Braam, Henk van Rossum

adviseurs
Rijksgebouwendienst, Den Haag (constructies en bouwfysica)
Galjema Rijswijk (installaties)
Basalt Bouwadvies (bouwkosten)
Hillen Roosen (bouwkundig aannemer)

bouwbudget / bouwkosten
€ 10.600.000 incl. inrichting



aanmelden