Provinciehuis Utrecht

Het voormalige bankgebouw van de VSB (later Fortis), in de jaren 90 ontworpen door architecten van Mourik, is getransformeerd tot huisvesting voor de provincie Utrecht. Het provinciehuis is al van verre herkenbaar door de hoge ranke schijf die de skyline van de stad Utrecht domineert. De Statenzaal, gesitueerd in het voormalige auditorium, is het hart van het provinciehuis en de provinciale democratie. De gevelopeningen zijn vergroot waardoor het zich nu letterlijk presenteert aan de burgers. Daarnaast is de entreehal veranderd in een toegankelijk en informeel plein uitlopend in het restaurant, dat nu is georiënteerd op en met het terras is verbonden met de tuin. De kantoorverdiepingen zijn ingericht conform Het Nieuwe Werken. Op iedere verdieping is een variatie aan overlegplekken en werkplekken. Centraal op iedere kantoorverdieping staat een ‘huiskamertafel’ met daar omheen een meubel waarin garderobe, lockers, pantry en kastruimte zijn opgenomen. De 16de verdieping met het bestuursplein in de dubbelhoge ruimte, met uitzicht op de stad Utrecht, huisvest de commissaris van de Koningin en gedeputeerden.

hoofdkantoor Fortis PI.



locatie
Archimedeslaan, Utrecht

opdrachtgever
Provincie Utrecht

doorlooptijd
2010 - 2012

omvang opdracht
Ontwerpopdracht t/m DO, supervisie vanaf TO

omvang in mē bvo
30.000m2

team
Peter Vermeulen, Joost Glissenaar, Max van Steen, Joyce de Grauw, Willem van der Burgh, Marieke Bonants, Yvonne Brant, Lotte Zaaijer, Stephan van Doorn, Wouter Laros, Wouter Jan van Wezel, Sjoerd Dantuma, Piet Grouls

adviseurs
Brink Leidschendam (projectmanagement)
Deerns Rijswijk (installatie advies)
Peutz Zoetermeer (bouwfysica)
Aronsohn Rotterdam (constructies)

bouwbudget / bouwkosten
€ 15.600.000



aanmelden