Bleijenburg 44

Bleijenburg 44 vormt een nieuwe uitbreiding en gezicht naar de stad van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. De uitbreiding is een voormalige discotheek die de begane grond van drie Haagse stadsappartementen beslaat. Het is een ruimte die in zijn geschiedenis meerdere malen is vergroot, verbouwd en aangepast wat heeft geresulteerd in één open ruimte verdeeld door een ongestructureerd woud van kolommen, balken en wanden. Dit, na sloop van het voormalige interieur, uitgebeende overgebleven karkas vormt leidmotief voor het ontwerp. Brandwerende- en akoestische bekleden van plafond en draagstructuur en het maximaal benutten van de plafondhoogte genereren een ambigu plafond met een grote diversiteit aan cassettevormen. Verdeling  en afmeting van TL armatuur aangepast op de cassettevorm accentueren de differentiatie van cassettes. Het cassette plafond definieert op een vanzelfsprekende wijze verschillende ruimtes in de verder neutrale onderwijsruimte. De buitengevel wordt van binnenuit thermisch geïsoleerd en met onafgewerkte keramische snelbouwblokken van een nieuwe binnengevel voorzien. Aan de straatgevel genereren nieuwe plafondhoge puien daglicht en een hernieuwde relatie van het interieur met de straat. Corten bekleding van de straatgevel  herstelt enerzijds de architectonische relatie van de begane grond met de metselwerk bovenbouw, anderzijds geeft het de KABK een toepasselijk eigentijds gezicht aan de Bleijenburg.



locatie
Den Haag

opdrachtgever
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

doorlooptijd
2010 - heden

omvang opdracht
volledige ontwerpopdracht

omvang in mē bvo
285 m2

team
Piet Grouls, Wesley Leeman, Martijn van den Ban, Klaas van der Molen, Ayla Stomp, Joyce de Grauw, Kees de Jong, Klaas Herrema



aanmelden