KABK - uitbreiding en renovatie

Eind jaren 90 maakte architecten van Mourik het ontwerp voor de nieuwe huisvesting van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in het centrum van Den Haag. Een jong rijksmonument (Buijs en Lürssen-1936) en een historisch rijksmonument (1885) zijn daarbij samengevoegd tot een functionele eenheid. Nieuwbouw verbindt beide rijksmonumenten. Een ‘vitale lijn’ structureert en organiseert de collectieve functies binnen het gebouw. De route start bij de hoofdentree aan de zijde van de binnenstad, loopt vervolgens langs twee binnenplaatsen en verlaat het complex weer via de informele entree voor studenten aan de zijde van het Centraal Station. In de nieuwbouw zijn functies gesitueerd die veel installatietechniek vragen, zoals het restaurant, werkplaatsen en zeefdrukruimten. Dit voorkomt kanalen in de waardevolle rijksmonumenten. Ingrepen in de rijksmonumenten zijn reversibel gemaakt. Zo leidt een brug door een raamopening van het jonge rijksmonument. In de toekomst kan de brug weer verwijderd worden, zodat de raamopening weer als raam kan functioneren.

Prijs: Berlage Vlag 1999 (gemeente Den Haag)

de Architect, Hier groeien boeken uit de grond



locatie
Den Haag, tussen Prinsessegracht en Bleijenburg

opdrachtgever
Hogeschool voor Kunst Dans en Muziek, KABK, Den Haag

doorlooptijd
1996 - 1999

omvang opdracht
volledige ontwerpopdracht, inclusief directievoering en interieur

omvang in mē bvo
ca. 16.000 m² waarvan uitbreidingen 3.500 m²

team
Piet Grouls, Sjoerd Dantuma, Rob Wilhelmy Damsté, Marlies van de Wijngaard

adviseurs
Corsmit Rijswijk (constructies)
Halmos Adviseurs Den Haag (installaties)
PRC Management (bouwmanagement t/m bestek)

bouwbudget / bouwkosten
€ 6.600.000
 



aanmelden