Dick van Mourik 10.10.1921 - 17.09.2018


24-9-2018

Dick van Mourik richtte Architecten van Mourik in 1955 op. Het begon met kleine opdrachten, verbouwingen, interieurs, nieuwbouw van woningen, vaak voor vrienden en bekenden. Ondanks zijn bekendheid die hij later met grote werken verwierf, bleef hij deze bescheiden projecten, waarin hij een uitzonderlijke kwaliteit wist te bereiken, tot op hoge leeftijd met veel genoegen doen.

De doorbraak kwam voor het bureau al na een paar jaar met de opgave voor een ontwikkelingslaboratorium in Uithoorn voor IBM. Met zijn bravoure verwierf hij deze opdracht als zeer jong bureau. IBM was toonaangevend binnen de toen opkomende computertechnologie en wilde dat in de architectuur van zijn vestigingen tot uitdrukking brengen. Het ontwerpen aan deze opgave speelde zich daarom binnen een technische innovatieve, internationale context af. Het weidse polderlandschap, gekozen vanwege de nabije ligging van Schiphol, was een perfecte omgeving om dit uit te dragen.

De mentaliteit, die toen in zijn bureau ontstond, heeft Dick altijd vastgehouden en aan zijn opvolgers doorgegeven: in een hecht team zoeken naar de essentie van een opgave en optimale functionaliteit, naar innovatieve oplossingen, gebruik maken van de context, in een integrale benadering. 

Dick creëerde een voedingsbodem waarin op deze manier gewerkt werd en waarbij degenen die het begreep en hij vertrouwde een enorme vrijheid kregen. Hij inspireerde, stuurde, corrigeerde,  vervulde een regisserende rol en liet zich verrassen door wat er ontstond.

Nadat hij zich op zijn 74e vrijwillig als directeur terugtrok, bleef hij zich interesseren voor wat er in het bureau gebeurde. Eerst kwam hij geregeld langs, later toen dat niet meer ging, al ver boven de 90 ontving hij ons in zijn prachtige huis, hij liep je nooit voor de voeten, maar luisterde en zijn enthousiasme inspireerde ons tot nog maar enkele weken geleden.aanmelden


laatste nieuws